понеделник, 24 юни 2013 г.

ПРОФЕСИЯ...БЛОНДИНКА


Тези от вас, с които съм имала удоволствието да се запозная знаят какъв е цвета на косата ми, но може би пред малко от вас съм споделяла каква всъщност е професията ми. Е, аз съм адвокат. Не ме питайте защо, но до скоро се притеснявах да споделям каква е професията ми сред хората споделящи моето хоби ...и обратно - стараех се да не споменавам какво е хобито ми сред колегите. Да знам...твърде русо от моя страна, защото в крайна сметка и гоблените ми, и картичките се харесват доста от колегите-юристи. А колко приятно изненадана бях като разбрах, че сред картичкофеите всъщност има колеги-юристи. Обещавам най-тържествено, че от тук нататък повече няма да разграничавам тези на пръв поглед много различни страни от моята същност, но абсолютно неразделна част от мен самата.

През юли тази година се навършват седем години от вписването ми в адвокатската колегия. Казват, че първите седем години са най-важните...та в духа на равносметката нямаше как да не се върна в мислите си към онова мое трудно начало в професията. А то неизменно е свързано с един конкретен човек, на който определено дължа много в професионален план. Не знам кое накара този човек да ми даде шанс...но смело мога да заявя, че той направи от русото момиченце - адвокат. За мен този човек е олицетворение на професията и е всичко онова, което трябва да бъде един адвокат. Всичко онова, което аз искам да съм като адвокат.

Спомням си онзи първи път, когато прекрачих прага на кантората му. Първото нещо, което грабна погледа ми беше богатата правна библиотека. Може би малцина ще ме разберат...още повече, че днес правно-информационните системи са изключително удобно нещо, но ровенето в том със съдебна практика носи едно особено усещане...един особен дух. Точно този дух се опитах да уловя в тази картичка...и надявам се да съм успяла, защото определено няма да мога да ви го предам с думи.


Това определено е най-дълго обмисляната ми картичка. За първи път ми се случва картичка до такава степен да обсеби съзнанието ми...в резултат, на което и не малко хартия даде фира...все пак съм и начинаеща с дистрес мастилата...

Символите на професията не са чак толкова много, но най-разпознаваемият определено е Темида. Освен библиотеката и богинята на правосъдието, разпечатах и една антична призовка от архивите на един окръжен съд в умален размер. Дистреснах ги с два цвята мастило и ги обгорих по краищата. Нямаше как да не добавя и една от най-емблематичните за нашата професия фрази на латински "Ius est ars aequi et boni". Това в превод ще рече "Правото е изкуство на справедливостта и доброто" /Въртя, суча и все се изкарвам човек на изкуството...дано не ми се обидят художниците/...
Как кламерите са свързани с професията мисля, че не е необходимо да обяснявам...но добавих ключетата като символ на доверието. Този човек ми даде ключ от кантората и пълен достъп до архива с делата почти веднага и абсолютно чистосърдечно. Определено бях впечатлена и естествено нямах друг избор освен да оправдая доверието.


Сигурно е излишно да казвам, че картичката заедно с бутилка хубав Траминер ще отидат точно при този човек като поздрав за рождения му ден и като мъничък израз на благодарността ми за това, че в онова мое трудно начало той ми подаде ръка...и до ден днешен не спира да ми удря по едно рамо.

Посвещавам тази картичка на приемствеността и уважението.

Ще включа картичката в следните предизвикателства:

КФП 173 "Професионална картичка" зададено от Te4eto  - Предполагам, че не е нужно да споменавам колко много ме вдъхнови това предизвикателство. Благодаря!

CMC#23 Use Kraft Paper - Малко по-светлия картон в основата е крафт картон. Съвсем наскоро с изненада установих, че аз всъщност не си купувам тъмен картон. Не знам защо...правила съм го абсолютно несъзнателно. Тази картичка определено беше повод да поправя пропуска.

Dream Valley Challenges - Challenge 59 - Father's Day/ Male Theme - Картичката е предназначена за мъж.

Crafty Friends - Challenge 4 "Use a Charm" - тук се включвам заради ключетата.

TBC# 1 - Anything goes / Всичко е позволено - тук Тони приема всичко.

Challenges 4 Everybody - Challenge #23 - Anything Goes - и тук приемат всичко.


Благодаря за разбирането!

17 коментара:

  1. Радвам се, че съм те провокирала и да направиш картичката и да напишеш тази интересна публикация! Благодаря ти че сподели всичко това в моето предизвикателство в КФ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието е изцяло мое, Тече! Сърдечно благодаря, както за хубавото предизвикателство, така и за чудесното вдъхновение! Поздрав!

      Изтриване
  2. Beautiful card. I like the theme of the card and the keys with it. Thanks for joining us at Crafty Friends this week.

    ОтговорИзтриване
  3. Мари, голямо и сърдечно браво. Направо ме караш да се подуя от гордост, че споделям не е едно а цели две отрочета на изкуството с прекрасен човек като теб. Картичката от двойно професионална гледна точка ;) е уникално добра, защото е уловила съвсем точно многоликостта на професията, привидния хаос, знанието и, както сама посочваш - доверието. За мен беше удоволствие да ти бъда на гости тази вечер. Поздрави :)ххх

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Петенце, сърдечно благодаря! Знаех си, че ти определено ще ме разбереш и ако искаш да знаеш... аз съм два пъти по-горда от факта, че точно с теб споделям не само хобито, ами и професията. Всеки път съм страшно щастлива, когато ти си ми на гости. Тук за теб винаги има заделени топло кафенце и ананасов сладкиш :))) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Много, много сполучилива картичка си сътворила, прекрасно наистина си се справила със съчетаването на двете си лица - на сериозен адвокат и на творческа натура.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти много за топлия коментар. Макар, че за да сме максимално справедливи трябва да отнемеш малко сериозност от "сериозен адвокат" и малко от творческото на "творческа натура"...и тогава ще се получат точните пропорции на това, което съм аз. Поздрав!

      Изтриване
  5. Прелестна картичка, а публикацията е толкова силна...браво! Далеч съм от тази професия, но ти така хубаво си я описала, че за момент се зачудих дали не ми е интересно...само за момент. За всеки влак си има пътници, аз се качвам на друг вагон, но обичам да пътувам, така че често ще се отбивам при теб и други твои колеги:). Поздравления. Личи си, че си обмисляла дълго картичката. Успех в предизвикателствата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, благодаря ти, че макар и за момент се повози на моето вагонче :)))Ще се радвам да се отбиваш по-честичко. Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Чудесна картичка!Добре си се справила със символите на професията!
    В интерес на истината много малко от колегите ми знаят,че правя картички, а много малко момичетата в блого-пространството знаят професията ми, не защото ме е срам,а защото така съм избрала! За мен картичките са си нещо мое в което бягам и се крия за това разбирам твоите мисли.
    Поздрави и благодя,че участва в Card Mania Challenge!
    Кали

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кали, благодаря ти много за разбирането и за окуражаващия коментар! Аз всъщност не се притеснявам нито от хобито си, нито от професията...по-скоро се притеснявам от евентуалните реакции по отношение на комбинацията между двете...но в крайна сметка това съм аз. Аз определено също в хобито намирам своеобразна форма на убежище. Благодаря ти още веднъж :)))

      Изтриване
  7. Много по-различен стил от досегашните, но все така прекрасна картичка. Аз не съм юрист, но съпругът ми е и със сигурност ще оцени високо библиотеката ( и тази на картичката и тази от разказа ти).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено стилът е различен. Бродерията винаги ще си остане моя слабост, но исках да опитам и нещо по-различно. Харесвам дистрес мастилата и се надявам да ставам все по-добра с тях. А и между нас да си остане...не можах да намеря схема на Темида в размер подходящ за картичка ;))) Сърдечен поздрав...и за теб, и за съпруга ти!

      Изтриване
  8. Браво! Моите адмирации за тази тъй мислена картичка, определено има резултат :)! Всичко, което си написала и направила е впечатляващо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бо, благодаря ти, че винаги намираш топли думи за мен! Картичката много се хареса и на получателя си! Поздрав!

      Изтриване
  9. What a beautiful card! your colours are so subtle and elegnt! Thanks for joining in at Dream Valley Challenges!

    love Mags B x

    ОтговорИзтриване